Ekonomi

Rafineriler en az 1 gram baskılı altın üretebilecek.

Getirilen düzenleme ile rafineriler en az 0,5 gram baskılı altın yerine en az 1 gram baskılı altın üretebilecek.

Söz konusu düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanlığı internet sitesinde yer alan “Rafinerilerde Üretilecek Baskılı Kıymetli Madenlere İlişkin Genelge”de yapılan değişiklikle yapılmıştır.

Genelgede yapılan değişiklik ile baskılı altın baz yük 1 gram maksimum yük 100 gram olarak üretilebilecek.

İşlenmemiş altın ithalatında kota gündemde

Söz konusu kotalar, Borsa İstanbul AŞ’ye üye kıymetli maden aracı kurumları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatında geçerli olacak.
Tedbirler çerçevesinde, aracı kurumlar tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için önceki yıllarda alınan ithalat tedbirleri dikkate alınarak aylık kota tedbiri belirlendi. Söz konusu kota, aracı kurumların ithalat ve borsa süreçleri dikkate alınarak tahsis edilecektir.

Kararla altın üretimi ve ticaretinde de ihracat teşvik edilecek.

Alınan tedbir kararının dış ticaret istikrarını olumlu etkilemesi beklenirken, Dahilde İşleme Rejimi (IR) kapsamındaki ithalatlar kota uygulamasının dışında tutulacak. Böylece hem altın üretimi ve ticaretinin ihracatının teşvik edilmesi hem de uzun vadeli cari açıkta olumlu ilerleme kaydedilmesi öngörülmektedir.
DIR kapsamında yapılan ithalatların yanı sıra, serbest ihracat kapsamında ihracat değeri olarak gelen ve firmaların yurt dışından sermaye olarak getirecekleri altınlar da kota dışında tutulacak.

Altın ithalatı 7 ayda yüzde 180 arttı

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’nin Ocak-Temmuz dönemindeki ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 217 milyar 52 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde işlenmemiş altın ithalatı da yüzde 180 artarak 19,4 milyar dolar oldu.

kuluncakajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu