İş

Mezuniyet sertifikalarında TQF logosu kullanılacaktır.

İstihdam piyasasında yüksek nitelik ve kaliteyi anlatan Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYF) logosu, bu yıl ilk kez diploma ve mezuniyet belgelerinde kullanılacak.

TYÇ logolu mezuniyet belgelerinin tanıtımı için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından bir otelde tanıtım programı düzenlendi.

Programın açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan, TYÇ’nin Avrupa standartlarına uygun olarak tasarlanmış genel, mesleki ve akademik eğitim ve öğretim programları aracılığıyla kazanılan tüm yeterlilik ilkelerini gösteren ulusal bir yeterlilikler çerçevesi olduğunu söyledi. Nitelikler Çerçevesi (AYÇ).

İşgücü piyasasındaki ihtiyaçların hızla değiştiğini belirten Alpkan, talep edenin neyi talep etmesi ve tedarikçinin neyi tedarik etmesi gerektiğini tam olarak bilmediğini belirtti.

Alpkan, TYÇ’nin Türkiye’de eğitim-öğretim sistemi ve diğer öğrenme ortamlarında kazanılan kalite güvencesi ile tüm nitelikleri kapsadığını belirterek, “Türkiye’nin nitelikli işgücü arz ve talebini dengelememiz ve koordine etmemiz gerekiyor. Bugün geldiğimiz bu nokta değerli bir adımdır. bunda.” dedi.

Bugün TYÇ’deki yeterliliklerden 40 üniversitenin sorumlu olduğunu vurgulayan Alpkan, “Bunu düzeltmemiz, nitelik ve nicelik olarak artırmamız ve bu TYÇ logosunu daha fazla lisans ve önlisans programlarına koymamız gerekiyor.” dedi.

“TYÇ logosu, o programın kalite güvence süreçlerini gösterir”

MYK Başkanı Cemal Cihan Coşkun, TYÇ’nin Türkiye’nin eğitim, öğretim ve yeterlilik sisteminin Avrupa’ya ve dünyaya açılan penceresi olduğunu söyledi.

TYÇ’nin nihai hedefinin mezunların diploma ve belgelerini kullanarak yurt içi ve yurt dışında eğitim ve istihdam olanaklarına ulaşmalarını kolaylaştırmak olduğunu belirten Coşkun, şöyle konuştu:

“Bir diploma, sertifika veya belge üzerinde TYÇ logosunun bulunması, o programın kalite güvence süreçlerinin aktif olarak yürütüldüğünü gösterir. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine açık bir atıf taşıdığını gösterir. Yeterliliklere erişim süreçlerinin etkin olduğunu gösterir. sağlam ve şeffaf, yurt içinde ve yurt dışında eğitim kurumları ve patronlar tarafından talep edilen ve kabul edilen niteliklere dönüşeceğinin açık işaretleridir.”

Yükseköğretim sistemindeki 30 bini aşkın yeterlilik arasından 142 diploma programının TYÇ’nin ilgili kademesine yerleştirildiğini belirten Coşkun, sözlerini şöyle tamamladı:

“Net amaçlarla çıktığımız bu yolun şu an daha başındayız. Bu nedenle bugün gerçekleştireceğimiz programın teşvik edici yönünü çok önemsiyoruz. Nitelikli iş gücünün oluşmasında kurumlar arasında oluşturulan güçlü uyum ve işbirliği.”

İleride TYÇ logolu diploma ve belge sayısını artırmayı hedeflediklerini kaydeden Coşkun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın talimatları doğrultusunda çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından 40 üniversitenin TYÇ’de yer alan yükseköğretim yeterliklerinden sorumlu yöneticilerine hatıra plaketleri takdim edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Göktaş, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Yürütme Kurulu Üyesi MYK ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener ve davetliler katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu